Vállalkozási ötletek, üzleti ötletek, tippek, tanácsok, online marketing, üzleti gondolatok, minden, ami segíthet egy vállalkozás működtetésében…
 • Top 10 vállalkozási ötletek a világban 2010-re

  scissors

  A Springwise 2009 végén számbavette az összes vállalkozási ötletet, amiről 2009 során írtak, és kiválogatták azt a Top 10-et, amik 2010-ben a legtöbb hasznot hozhatják a vállalkozó kedvű olvasók számára. Ezt az összeállítást szeretném most én is megosztani az olvasóimmal. Kedvcsinálónak annyit, hogy néha én is elképedek, hogy mire képes az emberi találékonyság!

  1. Kis mennyiségben gyártott élelmiszerek klubtagsági modellben

  Az elmúlt 1-2 évben a nyugati országokban jelentősen növekedett az innovatív és minőségi mobil élelmiszer árusok száma, akik jégkrémtől távol-keleti ételig szinte mindent árulnak. A következő hullámot talán a még kevesebb befektetést igénylő előfizetéses, kis mennyiségben kínált kulináris szolgáltatások fogják jelenteni. Egy ilyen vállalkozási ötlet segítségével biztos jövedelemre és lojális vevőkörre tehet szert egy kezdő vállalkozó. Ráadásul a termelés mennyisége, a bevételek és költségek mértéke szinte teljes mértékben tervezhetővé válik az előfizetők száma alapján.

  Kapcsolódó cégek: Milk Made, Dulcinea

  Vállalkozási Ötletek - 2010top2

  2. Környezetbarát hirdetések

  Felismerve a környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmak fontosságát, egy angol média ügynökség, a Curb kizárólag környezetbarát hirdetési lehetőségeket kínál ügyfelei számára.

  A legelső szolgáltatásuk az volt, hogy esővíz segítségével rajzoltak logókat poros járdákra.  Ezt gyorsan követték olyan új szolgáltatások, mint a világító gombákból, homokból, vagy éppen mohával megrajzolt logók, feliratok. Az egyik kedvencem a “snow-tagging” elnevezésű szolgáltatásuk: miután leesik a hó, városszerte belerajzolják a friss hóba a megbízó logóját. De nagyon jók a gabonakörök is, amik repülőről láthatóak igazán jól. El tudnék képzelni Ferihegy körül a légifolyosók alatt gabonatáblába rajzolt hirdetéseket.

  Vállalkozási Ötletek - Egészség monitor3. Egészség figyelő berendezések

  Egyre több terméket kínálnak azok számára, akik szeretnék figyelemmel követni saját egészségük alakulását. Az alvást figyelő vezetnélküli karkötőktől a minden mozdulatot rögzítő kütyükig rengeteg termék van a piacon, amelyek lehetővé teszik olyan egészségügyi adatok rögzítését és továbbítását, amikre eddig csak orvosi vizsgálatok során volt lehetőség. Ezeknek a termékeknek a többsége még nem érhető el Magyarországon, ez kiváló lehetőségek sorát kínálja viszonteladásra és helyi igényeknek megfelelő változatok kidolgozására.

  Kapcsolódó cégek: Zeo, Fitbit, DirectLife, TheCarrot.com, Bedpost

  Vállalkozási Ötletek - Minta marketing4. Minta üzletek, kávézók és automaták

  Az igényes mintatermék adáson alapuló értékesítési, reklámozási módszerek már nem újak. A Trendwatching.com Tryvertising-nak nevezi a jelenséget (try=próbálni + advertising=hirdetni). Most olyan helyek kezdenek megjelenni, amelyek kifejezetten csak mintatermékeket kínálnak, több márka választékából is, a fogyasztókat pedig ellenállhatatlanul vonzzák az ingyenes termékek. Nyíltak már mintatermék üzletek Spanyolországban, kávézók Tokióban és kiadó automaták Belgiumban. Várhatóan komolyan terjedni fog ez a módszer a világban 2010-ben. A bevételi oldalt azok a márkák biztosítják, amelyek a minta termékeikkel el szeretnék érni a fogyasztóikat.

  Kapcsolódó cégek: Esloúltimo, L CAFE, Boobox

  Vállalkozási Ötletek - Diszkrét napelem és szélturbina5. Diszkrét napelemek és szélturbinák

  A legtöbb háztulajdonos elméletben szívesen szereltetne a háza tetejére napelemeket, vagy szélturbinákat, de többen vannak, akiket nem csak az áruk tart vissza, hanem a kinézetük is. A ma kapható termékek többnyire jelentősen befolyásolják egy ház külsejét, és nem feltétlenül esztétikailag előnyös irányban. Szemfüles mérnökök már elkezdtek olyan megoldásokat készíteni, amelyek belesimulnak a környezetbe. Két bíztató példa: szélturbinák, amelyek szinte teljesen beleolvadnak a tető gerincébe, és olyan napelemek, amik cserép formájú elemekből épülnek fel. Rengeteg lehetőséget kínál mind a meglévő termékek értékesítése, mind újak fejlesztése.

  Kapcsolódó cégek: Solé Power Tile, Ridgeblade

  Vállalkozási Ötletek - Cserélődő üzletek6. Cserélődő üzletek reptereken és bevásárló központokban

  A már itt is tárgyalt pop-up és átmeneti üzletek még mindig erősödnek. De egy új alternatíva is megjelent: a cserélődő boltok. Két példa: Hamarosan nyílik Glasgow repterén a Planeshop. Maga az üzlet folyamatosan fog üzemelni, de folyamatosan változó kínálattal. Egy-egy alkalommal egy márkára fognak koncentrálni, majd adott idő múlva cserélik a teljes kínálatot az üzlet dizájnjával együtt, hogy megfeleljen az új márkának. Hollandiában pedig a BrandNew Stores szeretné a pop-up üzleteket egy üzletlánc koncepciójába ültetni. Állandó helyet kínálva a márkáknak, hogy átmenetileg megmutathassák magukat egy szabványos üzleti környezetben. Ezzel a megoldással a pop-up üzletek számára megnyílik a lehetőség, hogy leküzdhessék a koncepció egyik legnagyobb problémáját: mivel egyszerre egy adott helyen csak rövid, de legalábbis korlátozott ideig működnek, nehezen tudnak hagyományos üzlethelyiséget bérelni.

  Kapcsolódó cégek: Planeshop, BrandNew Stores

  Vállalkozási Ötletek - Farmville7. Távoli kertészkedés a fogyasztóknak

  Ez az egyik kedvencem a listában. Az én környezetemben is sokakat “magába szívott” a Farmville nevű Facebook játék. A Wikipedia alapján ez a legnépszerűbb játék a Facebookon, 2010 januárjában 73,8 millió aktív felhasználója volt világszerte. Egy olasz kezdő vállalkozás, a Le Verdure Del Mio Orto lehetőséget kínál az ügyfelei számára, hogy a távolból irányítsanak egy földterületet a cég weboldalán keresztül. A felhasználó mondhatja meg, hogy mit termeljenek a kertben, és olyan olyan extrákat is rendelhet, mint madárijesztő, vagy fényképalbum a kertről. A teljes mértékben biozöldségeket és gyümölcsöket aztán éréskor kiszállítják a felhasználónak 24 órán belül. Talán egy hasonló megoldás sok magyar kistermelő számára sikeres megoldás lehetne.

  Vállalkozási Ötletek - Helyi gyártók8. Kreatív vásárlók összekötése helyi gyártókkal

  Az Új-Zélandi Ponoko és az Észak-Karolinai ShopBot Tools együttműködésében létrehozott 100kGarages olyan workshopok hálózata, amelyek a világ több pontján megtalálhatóak. Ezek fel vannak szerelve olyan digitális gyártási eszközökkel, amelyek segítségével precízen ki lehet vágni, meg lehet formázni gyakorlatilag bármilyen kreatív projekt alkotóelemeit.  Lehetőséget adnak tervezőknek és fogyasztóknak, hogy a terveikből kézzelfogható tárgyakat készítsenek, és ezekre vállalkozást építsenek.

  Vállalkozási Ötletek - Fizetett fogyasztók9. Fizetni fogyasztóknak, hogy népszerűsítsék azokat a termékeket, amiket használnak és szeretnek

  A Trendwatching.com egyik cikke alapján az értékesítés az új megtakarítás: a válság miatt egyre több ember néz plusz pénzforrások után, erre alapozva pedig egyre több koncepcióval próbálnak segíteni nekik abban, hogy pénzt takarítsanak meg a költés helyett. Magyarországon volt már negatív tapasztalat is ilyen rendszerrel, de a vásárlókat “fizetett prófétákká” alakító modellek itthon is sikeresek lehetnek. A vásárlóknak fizetnek azért, hogy átvegyék az értékesítők szerepét olyan termékek esetében, amiket egyébként már használnak, és szeretnek. Lehetnek ezek induló vállalkozások termékei, vagy akár a jegyek a kedvenc együttesük koncertjére.

  Kapcsolódó cégek: Hollrr, People’s Music Store, Posse, Looklet

  Vállalkozási Ötletek - Egyszer használatos wc10. Egyszer használatos wc-k trágyává alakítják az emberi “mellékterméket”

  Végül, de nem utolsó sorban egy olyan ötlet következik, amely megoldást kinál annak a 2,6 milliárd embernek, akiknek nincs hozzérése mellékhelyiségekhez. A biológiailag lebomló anyagból készült, egyszer használatos Peepoo zacskókat úgy tervezték, hogy ülve, guggolva, és állva egyaránt kényelmes legyen a használata. Karbamid bevonatú gézréteggel bélelték, ami fertőtleníti a “mellékterméket”. A használt zacskók legalább 24 óráig szagmentesek és biztonságosan eltemethetőek a föld alá. 2-4 héttel a használat után a tartalmuk jó minőségű trágyává alakul, ami sokfelé szintén ritka, és emberek, vagy akár falvak bevételi forrásává válhat.

  Link: Peepoo Bag

  Hozzászólások

  hozzászólás

  Címkék: , ,
 

1 hozzászólás ehhez: “Top 10 vállalkozási ötletek a világban 2010-re” RSS icon

 • Velkey-Solvberg Anna

  Nagyon jó dolognak tartom, hogy itt összegyűjtitek a vállalkozási ötleteket.

  Remélhetőleg, aki keres, az itt majd talál!

  Gondoltam, ha valakit érdekel, nézze meg, mit csináltak néhányan meg a Zsámbéki medencében, hátha valaki ilyesmiben gondolkzik, és kaphat innen biztatást. A példa ugyan nem egyedi, hisz egyre több ilyen van szerencsére, de jó megélhetést ad a résztvevőknek, és amint írják a szervezők, keresnek hozzá további csatlakozó vállalkozókat:

  http://tud6.com/jo-otlet-helyi-kezdemenyezes/


Szólj hozzá!