Vállalkozási ötletek, üzleti ötletek, tippek, tanácsok, online marketing, üzleti gondolatok, minden, ami segíthet egy vállalkozás működtetésében…
 • Linkek az életben

  scissors

  Vállalkozási ötletek - qr kódA QR kódokról lesz most szó, amik olyan két dimenziós vonalkódok, amit bárki ingyen generálhat és használhat, a beolvasásukhoz pedig gyakorlatilag bármilyen mobiltelefon elegendő. Korábban már több magyar oldal is foglalkozott velük, de elhalt a téma, pedig szerintem komoly lehetőségek vannak benne, és többféle vállalkozási ötlet alapja is lehet.A Wikipedia kapcsolódó cikkéből idézve:

  “A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni.”

  A QR kódok használatához szükség van a kód elkészítésére és beolvasására. A kód generálásához számos ingyenes eszköz található az interneten, én a Kaywa kódgenerátorát használtam a cikkhez mellékelt kód elkészítéséhez. A kód tartalmazhat például linket, telefonszámot, vagy rövid szöveget.

  A beolvasáshoz pedig legpraktikusabb mobiltelefonos szoftver használata. Ilyen szoftvert gyakorlatilag bármelyik fényképezőgéppel ellátott telefonra lehet telepíteni. A szoftver a telefon kamerájával lefényképezi a kódot, és lefordítja a tartalmát. Szinte minden telefonre telepíthető például a Beetagg szoftvere.

  A rendszer használata tehát egyszerű, de milyen vállalkozási ötlet alapja lehet? Egyrészt a kód készítésére specializálódott vállalkozások sorára van példa világszerte. Igaz, hogy maga a kód ingyenes, de a hordozó felület már nem. A Zazzle webáruház például pólóra nyomtatott QR kódokat kínál. Bárki rendelhet például olyan pólót, amin a blogjára mutató link, vagy akár csak egy vicces üzenet szerepel, ami a kód beolvasása után olvasható. Komolyabb marketing értéke lehet például QR kódokat tartalmazó matricáknak. A megrendelő számára elkészített matricák bárhova felhelyezhetők, és a cég, vagy egy konkrét ajánlat részleteit tartalmazó weboldal linkjét tartalmazzák. Rengeteg lehetőség van, a kód gyakorlatilag bármilyen anyagra, felületre felvihető.

  A másik lehetőség a kód felhasználása marketing célokra. Szinte minden fizikai terméket kínáló cég könnyen, extra kiadások nélkül alkalmazhatja ezt a lehetőséget. A kódot rá lehet például tenni a termék címkéjére, csomagolására, része lehet a vállalkozás hirdetéseinek, stb… A kód mögé pedig sokféle kreatív akciót kitalálhatsz, ami az újdonsága és az interaktivitása miatt könnyen felkelti az emberek figyelmét. Például meghirdethetsz egy olyan nyereményjátékot, amiben a termékeiden található QR kódokba rejtett jelszavak megadásával lehet résztvenni.

  Hozzászólások

  hozzászólás

Szólj hozzá!