Vállalkozási ötletek, üzleti ötletek, tippek, tanácsok, online marketing, üzleti gondolatok, minden, ami segíthet egy vállalkozás működtetésében…
 • Légy más, mint a többiek!

  scissors

  Vállalkozási Ötletek - KKV Marketing: lilatehenSzeretem Seth Godint olvasgatni, gyakran ír érdekes ötleteket, megfontolandó tanácsokat.

  Azt a gondolatmenetét szeretném megosztani most, amit sajnos sok kezdő vállalkozó nem vesz figyelembe, és ez sokszor végzetes lehet. A tanács lényege az, hogy légy más, mint a többiek! Ahelyett, hogy beszállnál a versenybe a létező pályán, inkább alkoss magadnak egy új pályát, ahol nincsenek versenytársaid!

  Seth Godin Purple Cow (magyarul: Mi a bőgés?) című könyvét mindenkinek ajánlom elolvasásra. Ismereteim szerint először 2002-ben jelent meg a könyv, szóval igazán nem lehet azt mondani, hogy egy friss dologról van szó, bár azóta megélt már átdolgozott újrakiadást. Annak ellenére, hogy nem mostanában íródott, a könyv üzenete szinte örök.

  A címadó példa talán a legszemléletesebb: bármennyire szép látvány egyeseknek vidéki kocsikázás közben egy-egy út mellett legelő tehén, hamar megunják a látványt, sőt talán idegesíteni is kezdi őket, mikor már a századik-ezredik tehenet látják. Viszont bármennyire is kezdi unni valaki az egyforma tehenek látványát, biztosan felfigyelne a tömegben egy lila tehénre, és ismét érdeklődő lenne!

  A történet üzenete tehát az, hogy igyekezz megtalálni azt az ötletet, amivel Te leszel a Lila Tehén a vásárlóid számára. Akár egy olyan vállalkozási ötletről beszélünk, ami megkerüli a versenyt és új piacot teremt magának, akár egy olyan hirdetési módszerről, ami akaratlanul is felkelti a célpiacod figyelmét, a lényeg az, hogy légy más!

  Hihetetlenül nagy energiákat beleölhetsz a versenybe egy telített piacon, ráadásul a bukásnak is elég nagy lesz az esélye. Ha más tényező nem is hátráltat, a tapasztalatban versenyhátrányban leszel a konkurenciáddal szemben, hiszen Te vagy az új szereplő a piacon, Neked még bele kell tanulnod a működésébe.

  Ellenben ha megtalálod a Lila Tehened, akkor úgy lépsz be a versenybe, hogy Te uralod a pályát, a versenytársaid utánad lépnek be, és mire hozzákezdenek a felzárkózáshoz, már Neked lesz tapasztalati előnyöd!

  Hozzászólások

  hozzászólás

 

5 hozzászólás ehhez: “Légy más, mint a többiek!” RSS icon

 • A lilán belül is inkább az orgona lila lenne megfelelőbb.
  Ezt a színt még nehezebb eltalálni!(réspiac)

 • ki volt az az okos, aki a Purple Cow címet, Mi a bőgés? – ként fordította? iszonyatosan kreatív, bizonyára a szerző is ezt a címet adta volna, ha beszélne magyarul.

 • @marcipán: egyetértek, semmit nem mond így a magyar cím, ráadásul az eredeti angol cím már valamit mond a tartalomról is. A Lila tehén sejteti, hogy az egyediségről lesz szó, a Mi a bőgés semmit nem sejtet.

 • Érdekes cikk volt. Való igaz, hogy újnak lenni valahol, mindig nehéz. Viszont érdekes, hogy míg személyes kapcsolatainkban próbálunk az újba beilleszkedni, addig az üzleti életben mindenképp jobb, ha az ember elér a megszokottól. Bár ezt az eltérést szerintem néha nem könnyű megtalálni.

 • Való igaz, hogy nehéz a dolog, de úgy gondolom, hogy csak az egyediség lehet az alapja igazán komoly üzleti sikernek.


Szólj hozzá!