Vállalkozási ötletek, üzleti ötletek, tippek, tanácsok, online marketing, üzleti gondolatok, minden, ami segíthet egy vállalkozás működtetésében…
 • Helyi termék helyi boltban

  scissors

  Vállalkozási Ötletek - Helyi termékEgy kedves Olvasó küldte be a linket egy magyar kezdeményezéshez. A Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület a közelmúltban megalapította helyitermék-csoportját. A program egy üdvözlendő ötlet, amihez hasonló az ország bármelyik részén hasznos lenne.

  A Zsámbéki-medencében a program azzal indult el, hogy kihelyeztek egy helyitermék-polcot az egyik helyi nagyforgalmú pizzériában. A polcon helyet kaptak olyan helyi termelők termékei, amit egyébként talán csak a piacon találunk meg, legyen az befőtt, vagy kézműves termék.

  Egy ilyen kezdeményezés összekötheti a helyi termelőket a helyi fogyasztókkal, és egyúttal lehetőséget biztosít arra is, hogy az érdekes helyi termékek hozzáférhetővé váljanak a turisták számára.

  Ennek megfelelően az egyik hatékony alkalmazási mód az, hogy kedvelt turistacélpontokon egy ilyen üzlet összegyűjti a környék jellegzetes kézműves termékeit, és egy helyen kínálja a turisták számára. Tudom, hogy ez gyakorlatilag már létezik, de az ilyen boltok tapasztalatom szerint sokszor gyenge minőségű sorozatgyártott árukat kínálnak a jó minőségű, egyedi kézműves termékek helyett.

  A másik alkalmazási mód az lehetne, hogy nagyobb városokban, agglomerációs központokban vállalkozó kedvű emberek olyan boltokat nyitnak, ahol a környező falvakból származó termékeket, zöldséget, gyümölcsöt árulják. Ezt akár úgy, hogy valamilyen formában közel is hozzák a termelőt a vásárlóhoz, például fényképalbum készül a veteményesről, ahonnan a zöldség származik, vagy a polc mellé kiteszik a termelő fényképét. Ezzel akár prémium termék is válhatna a jó minőségű helyi termékből.

  Akár azt is el tudnám képzelni, hogy megvegyem egy boltban Julcsi néni lekvárját, de tudom, hogy ez már olyan kérdéseket is felvet, mint hogy Julcsi néninek engedély kellene a lekvár befőzéséhez. Zöldséget-gyümölcsöt és kézműves termékeket viszont különösebb engedélyezés nélkül lehet forgalmazni őstermelőtől/kisiparostól vásárolva, és biztosan sokan szívesebben vennék meg a szomszéd falu terményét a másik földrészről származó helyett.

  Az ötlet legfontosabb erénye pedig az, hogy többlet jövedelmet tud biztosítani olyan kistermelőknek, akik egyébként egy-egy falu nagyon szűk helyi piacára termelnek, vagy ki vannak szolgáltatva egy-egy felvásárlóknak, egyedül pedig nem tudják megtenni azt, hogy másik városban kínálják termékeiket.

  Cikk a Zsámbéki medence kezdeményezéséről: Tud6 Magazin

  Hozzászólások

  hozzászólás

  Címkék: , ,

Szólj hozzá!